Noi detalii despre FaceApp: de ce s-au supărat utilizatorii, de fapt

de: Alexandru Puiu
19 07. 2019

FaceApp este o aplicație de câțiva ani, dar popularitatea ei a explodat în ultima săptămână din cauza filtrului pentru îmbătrânire. Acesta folosește rețele neurale și pare cât se poate de verosimil.

Lista de termeni și condiții de utilizare a FaceApp include mai multe mențiuni ciudate și, aproape de fiecare dată, indiferent de aplicație, nu le citește nimeni. Cu toate aceste, peste 150 de milioane de oameni utilizează progrămelul, iar entuziasmul utilizatorilor nu pare să se potolească prea curând.

Ce făcea FaceApp când a fost lansată?

La bază, aplicația FaceApp era menită să schimbi expresia feței și alte câteva trăsături. În momentul în care a început să-ți permită să-ți schimbi vârsta, a devenit prima aplicație din AppStore pe iOS în 121 de țări, conform App Annie. Doar din Google Play, figurează ca fiind descărcată de peste 100 de milioane de ori.

Pe cât de mare a fost însă entuziasmul utilizatorilor față de aplicația de editare foto, pe atât de crispați au fost experții în securitate cibernetică. Nu a ajutat nici faptul că FaceApp este o aplicație dezvoltată în Rusia.

O cantitate semnificativă de stres a fost derivată din lista de termeni și condiții a programului care atrage atenția asupra faptului că, prin utilizarea FaceApp, cedezi toate drepturile asupra conținutului generat in-app, în mod irevocabil, fără niciun fel de beneficiu financiar pentru tine. Chiar și dacă fața ta ajunge pe un panou publicitar în centrul Moscovei, nu te aștepta să primești vreun leu din asta.

Când afli ce poate colecta despre tine, situația devine mai gravă

Lista completă a termenilor și condițiilor de utilizare o găsești aici și este destul de stufoasă. De conținutul unui singur paragraf ar trebui însă să-ți pese.

”Acorzi FaceApp, în perpetuitate, irevocabil, neexclusiv, fără costuri, la nivel global, cu posibilitate de transfer a licenței de utilizare, dreptul de utilizare, reproducere, modificare, adaptare, publicare, traducere, creare a unor munci derivate din ea, dreptul de distribuție și afișare publică a Conținutului Utilizatorului și a oricărui nume, nume de utilizator și asemănare oferită în conexiune cu Conținutul Utilizatorului în toate formatele media, pe toate canalele cunoscute acum și care ar urma să fie dezvoltate în viitor, fără vreo compensație pentru tine.”

Trecând peste faptul că aceasta este una dintre cele mai lungi fraze pe care le-ai parcurs în ultima perioadă, este clar că FaceApp nu îți face viața foarte ușoară dacă ai probleme cu securitatea conținutului pe care îl postezi online.